Tips & tricks

 1. Hou bij het ontwerpen van het businessmodel rekening met de (on)afhankelijkheid van jouw organisatie. Hoe hard zal jouw organisatie op anderen leunen en hoezeer ga je jouw activiteiten opentrekken? Denk goed na over welke capaciteiten en middelen je openstelt. Je moet immers altijd in staat blijven je corebusiness te beschermen.
 2. Leer al doende. De toekomst van innovaties is nooit zeker. Het is dan ook een goed idee om de risico’s in te dijken. Probeer alternatieven uit die weinig tijd en geld kosten. Jan Van Hecke zorgt bijvoorbeeld altijd voor een plan B. Telkens als een optie voor een laagdrempelige test slaagt, til je ze naar een volgend niveau. Dit houdt in dat je er meer middelen tegenaan gooit (parallel testen). In het Engels heet dit werken met ‘real options’. Deze beschermen je huidige portfolio en stellen je visie scherp. Daarnaast vergroten ze je flexibiliteit op de markt en zorgen ze voor duidelijke doelen op weg naar je visie en missie.

Tools

 • Business Model Canvas
  Een businessmodel is een abstracte voorstelling van hoe jouw organisatie waarde creëert, levert en vasthoudt. Alexander Osterwalder onderscheidde 9 basiselementen voor businessmodellen in zijn
  Business Model Canvas.
 • Blikopener
  Flanders DC en de Innovatiecentra ontwikkelden samen Blikopener, een korte vragenlijst die het potentieel van je innovatie helpt inschatten. Het resultaat is een rapport dat een heldere kijk geeft op jouw product/dienst, de markt, de organisatorische noden, etc. Daarnaast krijg je zicht op de zwaktes en bedreigingen, en alle andere aspecten waarin je je best vastbijt. Tot slot kan je de tool gebruiken om verschillende ideeën tegen elkaar af te wegen, of om de evolutie van jouw idee te traceren.
 • IE-scan
  Door jouw idee door de IE-scan te halen, zie je de verschillende fasen ervan. Op basis van jouw antwoorden krijg je advies over het beschermen van je idee. Dit hangt af van hoe ver je hiermee staat. Naast de ideescan kan je ook nog aankloppen bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen voor een echte IE-scan.
Goed bezig? Workout